Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Havas háztető

2008.12.23
HAVAS HÁZTETŐ
 
Így első olvasásra, lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nem kell megijedni, nyugodtan merj nekiállni, mert ahogy a recept gazdája is mondja: "...leírni sokkal nehezebb, mint elkészíteni..."
 

Kép

Hozzávalók:
 
Tésztához:
5 tojás
5 evőkanál porcukor
5 evőkanál liszt
1 kiskanál sütőpor
 
Krémhez:
 1 cs. vaníliapuding
3-4dl tejjel felfőzve
ízlés szerinti mennyiségű cukorral
150g vaj/margarin
 
Töltelékhez:
250g darált keksz
150g darált dió/vagy mandula
150g porcukor
0,5dl rum/vagy kevés rumaroma
1 evőkanál kakaópor
1 dl langyos tej
2 evőkanál lekvár
 
Tetejére:
csokimáz
kevés kókuszreszelék
 
Elkészítés:
A tésztához a tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, majd lassanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Végül finoman beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe kenjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
 
Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet: 1 csomag vaníliás pudingport 3-4 dl tejjel és ízlés szerinti cukorral felfőzünk, többször megkeverve kihűtjük, majd belekeverjük a vajat/margarint.
 
A töltelékhez a hozzávalókat összedolgozzuk, és egy a tészta hosszúságú hengert formázunk belőle.
 
A kihűlt piskótát egyenletesen bekenjük a kihűlt krémmel. A közepére fektetjük a kekszrudat. A tészta mindkét oldalát a töltelékre fölhajtjuk, kissé hozzányomjuk, hogy odatapadjon a töltelékhez és egy háromszöget kapjunk.
 
Tipp: Talán könnyebb úgy összeállítani, hogy a tésztát 3 darabba/csíkra vágjuk. Ugyanúgy megkenjük mind a 3-at a krémmel, középsőre a töltelék, és a 2 külsőt ezután illesztjük rá, úgy hogy háztető formát kapjunk.
 
A "háztetőt" középen a csúcsánál kezdve leöntjük csokimázzal. Nagyon gyorsan lefolyik, így hozzá kell kissé segíteni szétkenni az oldalán a csokit, különben nem kerül mindenhova. Nem baj, ha nem lesz tükörsima, a kókusz úgyis fedi...Amíg nem száradt még meg a csoki, megszórjuk kókuszreszelékkel, hűvős helyen min.1-2 órát hagyjuk mielőtt szeletelnénk.

 

Recept forrása: "kispepe" 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Veszprém

Liza, 2009.12.19 14:47

Szia!
Megsütöttem a havas háztetőt és nagyon finom lett!!
Nagy sikert arattam vele!!
Köszönöm a receptet!!