Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Farsangi fánk

2009.01.15
FARSANGI FÁNK

Kép

Hozzávalók:
500g liszt
100g porcukor
4db tojássárga
25g friss élesztő
2,5dl tej
csipet só
olaj/vaj a sütéshez
 
Tetejére:
porcukor a szóráshoz
 
Töltelék:
ízlés szerint lekvárral/krémmel
 
Elkészítés:
Én ezt a tésztát is (szokás szerint) a kenyérsütő tésztadagasztó programjával dolgoztatom ki, de ennek hiányában a szokásos módon a fennti hozzávalókból egy élesztős tésztát dagasztunk.
Lisztezett tálba rakjuk, konyharuhával letakarjuk, és pihentetjük, amíg kb. a kétszeresére kel.
Ezután lisztezett munkalapon kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 8-10cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, lisztezett ruhára tesszük, és újra pihentetjük, amíg kb. a duplájára kelnek a fánkok.
Óvatosan megfogva a fánkokat egyik oldalába kis mélyedést nyomunk, és ezzel a mélyedéssel lefelé rakjuk a bő és meleg (de nem túl forró!) olajba, majd lefedve sütjük, amíg aranysárga/világosbarna az alja. Ezután megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük készre a másik oldalt is. Majd lecsepegtetjük, vagy papírtörlőre rakjuk.
Megszórjuk porcukorral.
 
Tipp: A kész fánkokat ízlés szerint megtölthetjük levárral vagy ízlés szerinti krémmel (nyomópisztoly, nyomózsák, vagy egy egyszerű zacskó segítségével is akár). De aki nem akar/tud még ezzel is "pepecselni" lehet a tálalásnál egyszerűen a fánkok mellé is rakni a lekvárt/krémet, és abba mártogatva fogyasztani.
Ízlés szerint be is vonhatjuk csokival, vagy bármilyen más ízesítésű bevonóval is (mint a „Donut“), szóval teljesen a fantáziára és az ízlésre van bízva a díszítés és a további finomítgatás is... :-)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.