Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fahéjas csiga, Kakaós csiga

2008.03.23

FAHÉJAS CSIGA

 

Kép

Hozzávalók:

  • 500g liszt
  • 3dl langyos tej
  • 100g cukor
  • 25g élesztő
  • 2db tojássárga
  • 120g vaj/margarin
  • 1 csipet só

    Töltelékhez és a tetejére:

  • kb. 100g fahéj-porcukor keveréke
  •  kb.1,5dl tej a megkenéshez
  • kis porcukor a tálalásnál

 

 Elkészítés:

Én személy szerint ezt a tésztát is a kenyérsütő tésztadagasztó programjával dolgoztatom ki. Természetesen kézzel ugyanúgy összedolgozható a következőképpen: Az élesztőt 1 kanál cukorral elkevert 1dl langyos tejben és helyen futtassuk fel. A tészta többi hozzávalóit tegyük egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és alaposan dagasszuk ki, hogy jó levegős legyen. Letakarva, langyos helyen kelesszük, amíg a duplájára nő. Ez kb. fél óra, ezután lisztezett deszkára borítjuk. Ha a kenyérsütőben készült a tészta, és kellőképpen megkelt, azt is egy lisztezett deszkára kiborítjuk. Kicsit átgyúrjuk a tésztát, és kb. fél cm vastag téglalap formára nyújtjuk. Rászórjuk a fahéjas porcukrot, amiből 2 evőkanálnyit félrerakunk, és óvatosan feltekerjük. Ezután kb.1cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymáshoz nem túl közel, és még kb. 15 percig pihentetjük. Végül sütés előtt még rászórjuk a csigák tetejére a maradék fajéjas cukrot, és tejjel meglocsoljuk a tetejüket(ettől kellemesen puha marad a tészta). 180fokra előmelegített sütőben kb. 15-20perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentessük, majd porcukorral megszórva tálaljuk. 

 

KAKAÓS CSIGA

 

Itt minden ugyanaz, csak a fahéjas cukor helyett, cukorral kikevert kakaóport használunk. 

Kép

 

 Kipróbáltam, hogy a sütés előtt kevés tejjel elkevert tojássárgával kentem be a csigákat, így a mi ízlésünknek kicsit keményebbek lettek, de biztos van, aki így (is)kedveli.

Kép

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.