Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fonott kalács

2008.03.16

 

Kép

 

Kép

Hozzávalók:

  • 500g búzaliszt
  • 6 nagy mérőkanál / 60g cukor
  • 3,75dl langyos tej
  • 25g friss élesztő
  • csipet só
  • 30g puha vaj/margarin
  • 50g mazsola (ízlés szerint elhagyható)

 

Elkészítés:

Én ezt a tésztát is a kenyérsütővel dagasztatom ki, ha kész a program, addig hagyom benne, amíg majdnem a tetejéig kelt a tészta.

Kiborítjuk, átgyúrjuk, és 3 egyforma darabra osztjuk. Ezeket hosszúkás hengerré formázzuk, és szorosan egymás mellé fektetjük. A külső hengert a belsőre tesszük, és egymást keresztezve összefonjuk őket. A végeket kissé összenyomjuk, és a fonat alá hajtjuk. Célszerű ezt mindjárt a lisztezett/sütőpapíros tepsin végezni, így nem kell egyensúlyozni majd vele az átrakásnál.

Még egy fél órát pihentetjük, majd 1 kis tejjel higított tojássárgájával bekenjük a kalácsot és ízlés szerint szórhatunk rá pirított mandulát és/vagy cukrot is. 200fokra előmelegített sütőben kb.25 perc alatt aranybarnára sütjük. 

 

Vigyázz! Nagyon hamar megbarnul! Ilyen esetben takarjuk le alufóliával, és ellenőrizzük egy pálcával, hogy átsült-e. Ha nem, 175fokon további 5-10percig süssük még.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.